Vanligt bland äldre att drabbas av inkontinens

Vanligt bland äldre att drabbas av inkontinens

Att barn som vuxit ifrån blöja, ändå ibland på natten kissar i sängen, är inte ovanligt. På samma sätt är det inte heller ovanligt att vuxna och äldre människor drabbas av viss inkontinens. Det behöver inte vara så illa att man inte kan hålla helt tätt, utan kan vara att det droppar när man exempelvis hostar eller nyser.

Alla människor kan drabbas av inkontinens och det är ett mycket vanligt förekommande fenomen bland vuxna människor. Hos gamla människor är det dessutom någonting som naturligt sker hos många äldre just med att kroppen förändras med åldern. En del av ålderdomen.

Men det finns saker som kan hjälpa. Blöjor för äldre är en sådan sak. Detta är ett bra verktyg att använda för äldre som inte kan hålla tätt eller hinner till toaletten. Många tycker att inkontinens är pinsamt och jobbigt att drabbas av. Men då är det viktigt att komma ihåg hur vanligt det är och att det går att få bukt med.

Andra hjälpmedel att använda sig av

Även om inkontinens aldrig är roligt med inkontinens, finns det faktiskt saker som man kan göra för att försöka få bukt med det. Eller åtminstone få det att bli lite mindre jobbigt i vardagen. Dels kan man träna bäckenbotten. Det finns olika knipövningar man kan göra för att träna upp och stabilisera musklerna i bäckenet igen. Man kan också försöka tänka på att inte stressa på toaletten och inte dricka för mycket vatten under dagen. Detta kan hjälpa.

Men framför allt, om det är ett i långvarigt problem så se till att sök hjälp för det. Det finns specialister och professionell hjälp att få för sin inkontinens. Det är viktigt att utreda för att få reda på varför inkontinensen uppkommit och vad för typ av behandling som möjligtvis kan hjälpa.